Lista wpisów
Lista wpisów
Która z rodzajów dostępnych na rynku kaw jest najlepsza? Przegląd ofert.
01.04.2021
#KAWA
#WYBÓR KAWY
#NAJLEPSZA KAWA
#KAWA ZIARNISTA
#KAWA W KAPSUŁKACH
#KAWA MIELONA
#KAWA JACOBS
#BIALETTI
#GIMOKA
#ULUBIONA KAWA
#ARABICA
#ROBUSTA
#MOJA KAWA
#KAWA NA DZIEŃ DOBRY

Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy, później w trakcie przerwy w pracy, czy na popołudniowym spotkaniu z przyjaciółmi. Już sam jej aromat dodaje nam energii oraz wprowadza w dobry nastrój na myśl o nadchodzącym dniu. Dlatego nie ma się co oszukiwać, można zacząć dzień bez kawy, ale po co? W końcu dobry humor i kawa to udanego dnia podstawa!

 

Na rynku istnieje ogromny wybór ofert różnych rodzajów kaw, które można dopasować do każdego kawowego gustu. Duże znaczenie przy wyborze odpowiedniego rodzaju kawy ma nie tylko smak, również aromat a także mieszanka ziaren.

Czym wyróżnia się kawa ziarnista?

Kawa ziarnista, składa się z naturalnych, świeżo palonych ziaren, które poddawane są wyjątkowo szczegółowej selekcji. Najczęściej sięgają po nią ci, którzy cenią sobie jej wyjątkowo wyrazisty smak oraz aromat, uzyskany po samodzielnym zmieleniu ziaren, co już na tym etapie działa niezwykle energetyzująco.

(Bialetti Roma- to klasyk, w składzie którego znajduje się mieszanka ziaren o ciemnym profilu palenia. To mieszanka składająca się w 50% z Arabiki i 50% Robusty o intensywnym smaku, o wyczuwalnych nutach czekolady, orzechów i suszonych owoców oraz o gładkiej teksturze.

Z kolei dla tych, którzy mają pociąg do tradycyjnego włoskiego espresso, polecamy Jacobs Barista Creme Intense. To kawa najwyższej jakości, której ziarna pochodzą z najlepszych, światowych upraw, a dzięki wydłużonemu czasowi palenia, zyskuje niezwykle wyrazisty aromat i kremowy smak, z nutami czekolady oraz karmelu.

 

Kawa mielona

Jest świetną alternatywą dla osób którzy nie mają czasu na samodzielne zmielenie ziaren, jej aromat jest jednak mniej intensywny niż jak w przypadku kawy ziarnistej, dlatego też jest idealnym rozwiązaniem dla osób, którzy preferują napój w delikatniejszym wydaniu. Oprócz klasycznej mieszanki Arabici i Robusty, może występować z dodatkiem nut kakao czy wanilii. Tutaj zdecydowanie szersze pole do popisu mają osoby preferujące słodkie smaki, czy te znudzone klasycznym aromatem samej kawy. Wiele producentów w swych ofertach proponują kawy z mieszanką czekolady, wanilii czy karmelu, co zdecydowanie zmienia smak standardowej filiżanki kawy z ekspresu.

(Producent kawy Bialetti oferuje mieszankę kaw z szeroką gamą nut smakowych, takich jak wanilia, czekolada, orzechy, pieczywo czy suszone owoce. Naszym faworytem w tej kategorii jest zdecydowanie Bialetti Moka Vanilia, która jest kawą o ciemnym profilu palenia i składa się z mieszanki Arabiki i Robusty, jednak swój niezwykły smak zyskuje dzięki aromacie i ekstrakcie z wanilii. Jest intensywnie waniliowa z lekką nutą karmelu o gęstej teksturze.

Co z kawą w kapsułkach?

Kawa w kapsułkach to mielona kawa zamknięta hermetycznie w plastikowych opakowaniach, dzięki czemu zachowuje ona swoje oryginalne walory smakowe.

Jej podstawową zaletą jest zdecydowanie łatwość w przygotowaniu, oraz szeroki wachlarz smaków oraz intensywności kawy proponowanych przez wiele marek.

Jednak warto pamiętać by zwracać uwagę na skład danego produktu, ponieważ niestety wielu sprzedawców dodaje do składu sztuczne wzbogacenia, dlatego warto wybierać kawę od sprawdzonych producentów, takich jak np. Gimoka, która zajmuje się paleniem kawy z wykorzystywaniem najnowszych technologii, co powoduje sprawdzony i najwyższej jakości produkt. Producent oferuje wariancje mieszanki Arabici i Robusty o różnych nutach smakowych. Dla bardziej wymagających koneserów kawy dobrym wyborem będzie na przykład Gimoka Cremoso w kapsułach składająca się z mieszanki wyselekcjonowanych ziaren w 70% z Arabici oraz 30% Robusty. Jest to kawa o doskonale zbalansowanym aromacie, która dzięki charakterystycznemu paleniu zyskuje przyjemną nutę kwaskowości z dodatkiem orzechów oraz suszonych owoców.

 

Jaki rodzaj kawy będzie najlepszy?

Przy wyborze odpowiedniej kawy przede wszystkim należy kierować się mieszankami i ich zawartością w poszczególnych rodzajach kawy. Arabica posiada nieco mniej kofeiny i jej smak jest subtelniejszy, z kolei Robusta nadaje kawie lekko kwaśny posmak, dlatego też ich wartości powinny być dobrane według indywidualnych preferencji smakowych. Co więcej, jeśli lubimy intensywną i aromatyczną kawę, warto zdecydować się na wersję ziarnistą, jeśli jednak zależy nam szybkim przygotowaniu kawy, o nieco słabszym aromacie, warto wtedy zdecydować się na kawę mieloną lub tą zamkniętą w szczelnych kapsułkach.